WordPress 5.2: all about the bass (fast inte riktigt)
maj 2019

WordPress 5.2 släpptes i skarp version igår och finns tillgänglig att ladda ner. Vi uppgraderade vår egen webbplats igår och har inte haft några problem utan har bara gott att säga om denna, av många efterlängtade, uppdatering.

Vadå ”all about the bass”?

WordPress har en lång tradition att döpa alla sina versioner efter kända jazzmusiker och 5.2 är inget undantag. Den här gången är det den nyskapande basisten Jaco Pastorius som hedras – och som också syns på stora bilden överst på den här sidan. Vi väljer också att tänka att i 5.2 har man lagt mycket energi på förbättra grundläggande funktioner, själva basen i WordPress.

Bland nyheterna och förbättringarna finns hälsokontroll, räddningsläge, skydd mot PHP-fel och flera förbättringar av tillgänglighet för de som använder skärmläsare och andra typer av hjälpmedel.

Hälsokontroll

Under ”Verktyg” i adminmenyn hittar du numera ”Hälsokontroll för webbplatser” som består av två flikar. Den första liken (”Status”) är en statusrapport som berättar om det finns några allvarliga problem att rätta till på din webbplats och/eller om det finns några rekommenderade förbättringar.

Under den andra fliken (”Info”) hittar du en fyllig rapport om allt som gäller både din egen webbplats men också servern den körs på. Du kan också se hur mycket utrymme du använder på servern för såväl WordPress som uppladdade filer och annat.

WordPress 5.2 skyddar mot fatala PHP-fel.
Testa ändringar på en kopia i alla fall.

Skydd mot PHP-fel

Ursprungligen var det planerat att WordPress 5.1 skulle introducerat en ny funktion för att skydda mot fatala PHP-fel. Om du någon gång har skrivit egen PHP-kod för en WordPress-site eller uppgraderat en WordPress-site har du antagligen någon gång råkat ut för det pulshöjande fenomenet White Screen of Death, när webbplatsen inte längre laddas utan skärmen bara blir helt vit.

Funktionen hann aldrig att bli klar i tid för att komma med i WordPress 5.1 eftersom man hittade flera kritiska fel och i stället valde att flytta funktionen till WordPress 5.2 – och nu är den här!

Med detta nya skydd ska WordPress känna igen om ett fatalt fel uppstår och helt enkelt avaktivera temat eller tillägget som orsakar felet så att du som admin ska kunna logga in och förhoppningsvis lösa problemet. En efterlängtad funktion, både för admins som är bra på att skriva kod och de som inte är det!

Vi rekommenderar trots detta att alltid först göra och testa stora uppgraderingar och förändringar i en  testmiljö som att du inte riskerar att din webbplats inte fungerar under kortare eller längre tid. Om du använder vår tilläggstjänst för egen backup av din webbplats ingår tillgång till en testmiljö.

”Vi uppgraderade vår egen webbplats igår och har inte haft några problem utan har bara gott att säga om denna, av många efterlängtade, uppdatering”

Godis för utvecklare

Ny minsta PHP-version
WordPress kräver nu minst PHP version 5.6.20. Från och med WordPress 5.2 kan teman och tillägg till exempel använda namespaces och anonyma funktioner.

Uppdateringar av integritet
Nya mallar, funktioner och CSS-klasser gör design och anpassning av integritetspolicy lättare.

Ny body-hook
Genom att använda nya wp_body_open kan utvecklare lägga till kod direkt efter taggen <body>.